лого
Копие на Грамофончето на Свилен Добрев

Грамофонче-записи: ~ приказки ~ песнички ~ за възрастни ~

Разкази

Разкази (Йордан Радичков)

автор: Йордан Радичков
вид: прочит
качество: +/+   хубави съдържание и запис
описание:
виж също Ние,врабчетата - прочит ; Ние,врабчетата - из ТВ-серии с Кр.Лафазанов ; Шарена черга - из ТВ-серии с Е.Саръиванова
връзки: някои текстове
издания: радио (Авторът и неговата публика 20100102-Радичков, 20100619-0626-духова-музика, Радиоколекция 20120606-14)

записи:
?камък и слово -откъс
"..От цялата човешка история е останало само онова, което е изградено от камък и слово.. В някой отношения даже словото превъзхожда камъка. Храмовете, изградени от него, са останали непокътнати, без никаква пукнатина във себе си, за разлика от каменните храмове. Словото ние вадим от народната каменоломна и всеки един от нас според силите си участва в изграждането на духовния храм на народа. У нас словото продължава да има магическа сила, българите много добре са разбирали неговата изключително голяма мощ. Може да се каже, че ние сме се съхранили през нашите тежки 13 века до голяма степен и чрез словото. Думите са играели ролята на крепостни стени и защита за всеки човек срещу всичко варварско и чуждоземно."
Бойци
из "Барутен буквар"
изпълнение: Мария Статулова
Думи и думи -откъс
"Едно време, като слушах как старите хора в моя край разговарят помежду си, имах чувството, че си разменят златни монети... Сега, като слушам как всички ние разговаряме помежду си, имам чувството, че си разменяме книжни левчета. От ония смачкани и захабени от употреба книжни левчета, с които нищо не можеш да купиш! И може би тъкмо заради това, че нищо не може да се купи с тях, си ги разменяме така щедро помежду си!
Толкоз за едно левче!"
изпълнение: Георги Новаков
Каруцата
изпълнение: Апостол Карамитев
Кошници -откъс
"Даже и оня който си въобразява, че усуква и преплита своята малка кошничка на живота, тайно от всички и тихо, и че може да се прокрадне зад гърба на живота, без живота да го усети или забележи, е в пълна заблуда. Ти може тука като Тахо да стъпваш тихо на пръсти, за да не стреснеш някоя буболечка на пътя си и да не плашиш блатните птици в тръстиките. Но как да преминеш ти тихо и незабелязан от никого зад гърба на живота, като вътрешно стенеш от мъка, виеш от болка и чувстваш сърцето си цялото в синини. Страданието е човешката кошничка. На нейното дъно нашите чувства се бутат едно друго, и скимтят, както скимтят слепи вълчета в бърлога."
изпълнение: Георги Парцалев
Късни спомени
из "Барутен буквар"
изпълнение: Григор Вачков
Небето прокапа
из "Ноев ковчег"
изпълнение: Мария Статулова
Нежна спирала
изпълнение: Николай Бинев
Неосветени дворове
изпълнение: Илия Добрев
Ние, духовата музика -откъс
"Черказките музиканти ми се оплакаха: някои били казали, че тая духова музика трябвало вече да се закрие..."
текст
изпълнение: Симеон Викторов
Скитащи театри
из "Барутен буквар"
изпълнение: Мария Статулова
Спомени за коне -откъс
изпълнение: Сава Хашъмов
Суматоха
изпълнение: Веселин Мезеклиев
Трикрако столче
изпълнение: Григор Вачков
Убий мухата
липсва част1
изпълнение: Веселин Мезеклиев
Умиване лицето на Богородица -откъс
"Всяка година на Богоявление - Йорданов ден – мама ме събуждаше рано. Трябваше да се облека бързо, да взема домашната икона на Богородица с младенеца, едно калайдисано бакърено котле и да ида на селския кладенец, за да измия лицето на Богородица. Това се правеше от уважение към иконата и за здраве. Ако мама ме събуждаше рано, правеше го за да бъда пръв на кладенеца. А щом си пръв, то е естествено е и пръв да бъдеш забелязан от Божията майка и пръв да получиш нейното благоволение."
текст-откъс
изпълнение: Ивайла Александрова?, Боряна Георгиева?
Хора и свраки -откъс
"Човекът е същество хитро и умно, макар че през живота си повече хитрува отколкото да усъвършенства ума си.
Обикновено накрая остава излъган, обаче това не бива да му се казва. Човекът не обича да чува нелюбезни оценки за себе си - той се засяга от тях. Не бива да забравяме, че човекът е обидчиво същество! Ооо, много обидчиво, болезнено обидчиво! Ами че човекът е обиден още когато бог го изгонва от рая. Той и до ден днешен продължава да си е обиден. Огледайте се внимателно около себе си и вие ще видите, колко много е обиден човекът край вас. Ако това не ви е достатъчно или не ви задоволява то тогава надникнете в огледалото и ще се убедите!
Така е с всички ни!
Свраката е била свидетелка на изгонването на човека от рая и още тогава любезно му е съчувствала. Тя и до ден днешен щом види човек, се запътва веднага към него, за да му изкаже съчувствията си относно изгонването от рая. И не може да никак да разбере, горката сврака, защо човекът се гневи и обижда, когато му напомня любезно, че е изгонен от рая.
Ами, че той освен рая какво друго е имал?
Нищо!"
изпълнение: Георги Новаков
Циганско петле
из "Барутен буквар"
изпълнение: Мария Статулова
Ямурлукът
из "Барутен буквар"
изпълнение: Константин Коцев
Януари -откъс
"Исай искаше да ме надхитри, ама не можа..."
текст
изпълнение: Георги Парцалев (Сусо)

размер: 81M:186мин
произход: svd
опис